Den franske revolution, Napoleon i Ægypten, Tusind og én nat, rejseberetninger fra Konstantinopel, Kairo, Palæstina og Algeriet er forskellige spor i europæisk kultur fra starten af det 19. århundrede. Interessen for Orienten var forbundet med kolonial stormagtspolitik på de asiatiske og afrikanske kontinenter, men også med entusiastisk udforskning af østlig kultur og oversættelser af persiske, tyrkiske, indiske og arabiske klassiske tekster til europæiske sprog.
Den franske revolution, Napoleon i Ægypten, Tusind og én nat, rejseberetninger fra Konstantinopel, Kairo, Palæstina og Algeriet er forskellige spor i europæisk kultur fra starten af det 19. århundrede. Interessen for Orienten var forbundet med kolonial stormagtspolitik på de asiatiske og afrikanske kontinenter, men også med entusiastisk udforskning af østlig kultur og oversættelser af persiske, tyrkiske, indiske og arabiske klassiske tekster til europæiske sprog.
J.W. Goethe drømmer sig tilbage til barmakidernes storhedstid i Bagdad, Lord Byron fortæller dramatiske haremshistorier med noter om egne oplevelser i Tyrkiet, H.C. Andersen er fortryllet i Konstantinopel, Alexandre Dumas omgiver sin helt, Greven af Monte-Cristo, med et spind af gåder, der har at gøre med grevens skjulte fortid i Orienten.
Orienten som horisont favner det 19. århundredes europæiske orientinteresse i bredden og viser, hvordan fascinationen af den orientalske verden går hånd i hånd med aktuelle spørgsmål og anliggender i den europæiske kontekst. I bogens kapitler behandles berømte og mindre kendte engelske, franske, tyske og nordiske forfatteres orient-fortællinger og bidrag til en stadig aktuel diskussion om Europas selvforståelse i forhold til nabokulturerne i Øst.

Marie-Louise Svane er litteraturhistoriker og lektor emerita i litteraturvidenskab, Københavns Universitet. Denne bogs studie af orientalisme som interkulturelt netværk i det 19. århundredes europæiske litteratur ligger i forlængelse af andre af forfatterens udgivelser som: Romanticism in Theory fra 2001 (sammen med Lis Møller), Formationer i europæisk romantik fra 2003, European Romanticism. A Reader fra 2010 (med Stephen Prickett og flere), Litterære livlinjer. Kanon. Klassiker. Litteraturbrug fra 2011 (sammen med Erik Svendsen).

Forfatter: Marie-Louise Svane
Forlag: Multivers
Pris: 499,95 kr.
Type: Hæftet

Udgivelsesår: 2023
Sider: 856
Sprog: Dansk
ISBN: 9788779175150